dinsdag 28 oktober 2008

Er is er één jarig!

Jaja, het is zover!!
Precies 52 weken en 52 blogberichten (is dat niet eventjes mooi getimed van me?) geleden werd deze blog gestart! 
Vandaag, 28 oktober is Dries Denkt jarig! Jochei, jochei, luidt de bellen, schal de bazuinen en laat de verjaardagscake aanrukken want 't is feest.
Digitaal dan toch. Maar laat ons er niet te veel nadruk op leggen, Dries Denkt is een fragiel personage en kan wel es last krijgen van een midlifecrisis. Zo'n zwarte achtergrond zou de lay-out maar verpesten.
Goed, omdat het feest is gaan we meteen doen wat een burgie het liefst doet als het feest is: bergen cijfers in het gezich werpen van mensen die dat eigenlijk helemaal allemaal niet willen weten. Bij deze dus:

Dries Denkt, de harde feiten
Aantal bezoekers: 2390
Bezoekers/dag: 18
Beste maand: oktober (nu dus!)
Aantal pageviews: 4253
Pageviews/bezoek:1.9
aantal personen op de mailinglist: 10
Op dit grafiekje zie alles nog es mooi op een rijtje: rood staat voor het aantal pageviews, geel voor het aantal bezoekers(ik heb deze teller pas sinds februari)

Wat leuk is te zien is de invloed van examens op het aantal lezers. Bekijk maar even september en juni in vergelijking tot pakweg maart.

Iets wat mijn tellertjes nog kunnen is zeggen van waar u allen afkomstig bent:
84,7 % Belgen
10,8 % Britten
3,1 % Nederlanders
0,5 % Amerikanen
0,5 % Polen
0,4 % andere
Hoe betrouwbaar dit allemaal is, is natuurlijk mij ook een raadsel.

Als laatste zegt m'n leuke tellertje ook nog via welke zoekwoorden deze site bezocht werd. Het leeuwenaandeel hiervan zijn logische woorden als driesdenkt of dries thielemans, maar hier en daar zitten er toch een paar leukerds:

Danone kortingsbonnen:  vele uren vruchteloos zoeken van een vast en zeker hulpeloos, oud dametje is hier gestrand.
etymologie van renter: hier kan ik meteen mee helpen: het woord bestaat niet
nimf walpaper en puppy's achtergronden: wederom iemand die het moeilijk heeft met spelling en jammer genoeg z'n sweeties hier niet vond
zuur-base tabel: noem het leedvermaak, maar ik vind het grappig te zien dat medeburgies hier terechtkomen terwijl ze eigenlijk oplossingen of hulp zochten. ook Dierckx en Piessens of andere leerkrachten scoren hoge ogen wat zoektermen betreft.
gevaarlijke beest: deze is om één of andere reden al vaker geweest. 
wat is biocure intellect: ook hier meteen hulp: Biocure Intellect, alias mijn geheim, is een geweldig product op basis van ginseng, ginkgo biloba en omega3-vetzuren, perfect voor de student in de examens. Het scherpt niet alleen het geheugen aan, het verhoogt ook de concentratie en verlengt de aandacht. Daarbij wordt het in een handige verpakking van 30 capsules geleverd. Te verkrijgen bij de betere apotheker.

Natuurlijk is dit maar een kleine selectie, wie meer wil kan altijd klikken op één van de tellertjes hierboven, daar vind je alles. Goed, daarbij hou ik het. Laat die verjaardagswensen maar komen!

maandag 27 oktober 2008

Maten, makkers, Antoine van de Capelle

Zoals sommigen misschien al gezien hadden, was de naam van m'n blog tijdelijk veranderd naar "Dries Rent", kwestie van in thema te zijn met het grote evenement van die moment: de 24-urenloop. Dagenlange training werd aan de grootste test van allen onderworpen tijdens deze afmattende marathon van het studentelijke kunnen en houzee, we hebben (bijna) getriomfeerd!
Ondergetekende rende dit jaar niet voor VTK, maar voor Pedal, de peda-alliantie, een kleine maar dappere loopgroep. En al deden we nog zo ons best en scholden we zo hard we konden op concurrenten, de boertjes van LBK en de beurskrashers van Ekonomica hebben toch bezit weten te nemen van de derde en vierde plaats. Soit, het zij zo, laat hen maar teren op deze tijdelijke overwinning, ik was toch blij over onze vijfde plaats en mijn persoonlijke prestatie (16 toeren en een pijnlijk rechterbeen!).
Maar we zijn aan 't afdwalen. Immers, waar gaat het hier over? Juist ja, Dries rent niet langer, Dries denkt weer. En laat het nu net lukken dat ik een bedenkseltje heb op de moment. Volgt u me even mee:

Meten en maateenheden

Het SI-stelsel, wie kent het niet? meters, kilogrammen, candela's, allemaal goed en wel, maar er zijn toch leuker maten in het universum? En duidelijker vooral? Zo sprak mijn prof Informatieoverdracht en -verwerking (Antoine van de Capelle, mijn muze van de dag) vandaag over vermogen als een aantal strijkijzers. Nou, dat is klare taal! Daar weet je mee wat je in huis haalt! Een zonnepaneel: 1 a 2 strijkijzers, een generator: 10 strijkijzers, ik zeg maar wat. Daar weten wij Belgen raad mee! Weg met de Watt, leve het strijkijzer! We kunnen het zelfs nog verder trekken en deze vrij vrouwelijke maat vermannelijken door het, zeg maar, over aantal boormachines te hebben, of aantal grasblazers. En nu we toch bezig zijn, kunnen we dan niet beter meteen ook kilocaloriën vervangen door aantal minuten vermoeiendheid? Wie kinderen heeft, zal deze aanpassing zeker appreciëren!

Een nieuwe eenheid

Deze uiteenzetting over maateenheden brengt me meteen weer op een volgend puntje: er is namelijk nog een maateenheid. Een die ik wel es durf te gebruiken, maar voorlopig lijk ik niet veel enthousiastelingen te kunnen vinden. Op de scouts houdt men er af en toe dan ook van mijn manier van meten in twijfel te trekken en er mopjes over te maken. Maar laat u dat niet tegenhouden wanneer ik u voorstel aan:
het Driezeke!
Deze multifunctionele maat is goed op weg een nieuw begrip te worden in de bouwsector. Altijd bij de hand (tenminste als je Dries heet), makkelijk te meten en, nogmaals, multifunctioneel! Laat me u aan de hand van een voorbeeldje even het gemak van het Driezeke tonen: stel, u heeft een aardig kacheltje gekocht, maar wil graag de dimensies ervan weten. Heel simpel, u legt uw Driezeke ernaast en hopla, u heeft meteen de lengtematen. Voor het gewicht is een eenvoudige test ook voldoende, het Driezeke is immers ook een gewichtsmaat! Wilt u graag weten hoe hard het kacheltje brandt? Dat kan het Driezeke voorlopig nog niet zeggen, want een Driezeke verbranden is niet zo goed voor het milieu... Plus het doet pijn... En dan is mama boos omdat mijn kleren kapot zijn...
Maar goed, u ziet: multifunctioneel en altijd bij de hand!

Waargebeurd

Laat ik tot slot een waargebeurd voorbeeld geven uit het leven van Elias en Maria over hoe meten en maateenheden een belangrijk deel van het leven uitmaken.

"Hou je nog van me, zoet?", vroeg Maria.
Vandaag aten ze varkenslapjes met geraspte wortelen. Voor alle veiligheid had Maria de sauskom vastgelijmd aan het sausbordje. Je wist maar nooit met Elias. Aan de kapstok hing nog steeds z'n jas met kippenveren aan en z'n kippenmasker, in z'n arm nog steeds de kogel uit de tweeloop van de boer aan de overkant, de onbegripvolle vlerk.
"Tuurlijk, Maria, tuurlijk"
Even was het stil op het getik van Elias' vork na, die probeerde een lastig reepje wortel te pakken te krijgen. Toen viel het plots stil.
"Hou jíj eigenlijk nog van me?"
"Natúurlijk, lieve!", zei Maria iets te enthousiast.
Elias boog zich voorover over tafel en vouwde z'n handen bij elkaar onder z'n kin, alsof hij over iets nadacht. 
"Hoevéél hou je dan van me, Maria?"
"Nou, heel veel.", zei Maria, "Meer dan van ieder ander."
"Jaja, maar hoeveel preciés, Maria? Hoeveel preciés?"
"Hoe bedoel je nou, hoeveel precies?"
"Wel", zei Elias en hij boog zich nog wat meer over tafel, "zie je deze worteltjes? Voor jou zijn het er misschien niet veel, maar voor een arm negertje is het misschien wel een fortuin aan worteltjes! Wat is veel dan uiteindelijk, wat is veel?"
"Ik volg je niet lieverd. Kan je misschien eve-"
"En als dat negertje dan nog vriendjes heeft Maria, die óók honger hebben? Hoeveel worteltjes heb je dan? Wel, ik zal het je zeggen, het zijn er niet veel, het zijn er niet weinig, het zijn er drieëntwintig! Drieëntwintig worteltjes, Maria! Geen meer en geen minder, ik heb ze geteld! En of je nu jezelf bent of een neger, Maria, het zullen er drieëntwintig blijven."
Maria keek nogal hopeloos van de schaal met worteltjes naar haar man en terug, maar nog steeds kon ze hem niet goed volgen. Nog voor ze tijd had om Elias te wijzen op het feit dat er helemaal geen negers woonden in Hoekebeke, begon die weer:
"Hoeveel dus, Maria? Hoeveel hou je van me?"
Maria twijfelde even, krabde achter haar oor, zocht in de ogen van haar man naar een tip.
"...25 meter?", gokte ze.
Elias' ogen klaarden op. 25 meter, tjongejonge, dat was meer dan hij had durven hopen! Opgetogen sprong hij recht. 25 meter, 25 meter, dat moest hij Hannes gaan vertellen! Hij zoende Maria vol op de mond. 25 meter, daar was hij iets mee! Andere mannen hadden er het raden naar, maar hij, Elias, wist waar hij aan toe was! Tjongejongejonge!25...
Elias stormde de deur uit, rende wat rond, raapte een steen op en legde die aan de overkant van de straat.
"25 meter, Maria!", riep hij, "dat is helemaal tot hierzo!" Blij als een kind rende Elias van de steen naar Maria en terug. Wat was dat toch ver!
"Zie je die boom daar, Maria? Jij houdt meer van me dan ie hoog is! En die heg, die is ook te kort! En de waterput, die is minder diep!"
Elias had intussen z'n lintmeter bovengehaald en mat alles op dat hij kon vinden, begeleid door enthousiaste kreetjes als hij iets kort genoeg vond. Toen hij uiteindelijk moe geworden was, kwam hij weer aan tafel zitten, waar Maria intussen de varkenslapjes had opgeruimd.
"Je bent een prachtvrouw, Maria", zuchtte Elias.
"En wat die worteltjes betreft, hou ze maar, negers zijn geen konijnen."
En zo huppelde Elias weg, aan ieder die het wilde horen vertellend hoeveel zijn vrouw van hem hield, helemaal tot aan het asielcentrum waar hij een bedelaar zijn 23 worteltjes gaf.

zondag 19 oktober 2008

Elias

"Kippen, Maria, zijn de vuilste beesten op aarde", zei Elias.
"Zo dan, nou, leg es uit, schat", antwoordde Maria terwijl ze nog wat aardappelen bij opschepte.
"Dat zal ik meteen doen!", zei Elias. "Kippen zijn des duivels, Maria. Ze komen voort uit het gat van de duivel en denken dat wij dat niet merken. Maar dan hebben ze buiten mij gerekend, Maria! Ze lijken dan misschien zo onschuldig, maar op één punt laten ze een steek vallen."
-"Is dat zo, lieve?"
-"Jazeker! Het is niet zozeer hoe de kip ofte gallus gallus domesticus leeft, het is hoe hij sterft! Heb je wel es een kip zien sterven, Maria?"
"Nee, nog nooit", zei Maria, "En doe nou toch rustig met de aardappelen, lieve."
"Wel", ging Elias verder, die nog steeds geen aandacht aan de aardappelblokjes besteedde die hij deed rondvliegen met al z'n geklop op tafel,"het toeval wil dat ik vorige week zag hoe de boer van hiertegenover een kip slachtte. Ik zag zó hoe het mes van de boer door de nek van dat beest ging. En moet je nu horen, lieve: dat beest liep gewoon weg! Zonder hoofd, Maria!"
"Nou nou, dat meen je niet", zei Maria.
-"Ik zweer het je op m'n moeders hoofd! Kippen zijn van de duivel, lieve! En ik heb hen doorzien: een normaal wezen is dood als je het de kop afhakt!"
Na de aardappelschaal moest ook de kom met erwtjes aan geloven toen Elias er met z'n vork op begon te timmeren om z'n standpunt kracht bij te zetten.
"Uit de duivel, uit de duivel, uit de duivel! En dat weiger ik toe te staan, Maria!"
En met die woorden stond Elias recht. hij griste het vergiet van het aanrecht, duwde er de etensrestjes uit en zette het op z'n hoofd. Bij de deur nam hij ook de grove borstel mee en droeg hem als een lans voor zich uit. "Nogmaals heeft de wereld me nodig, lieve! Uw nobele ridder verlaat u eens te maal, maar weest verzekert: ik keer terug! Aan m'n buidel de kop van elke duivelse kip in omstreken!"
En Elias stormde de deur uit, de omliggende boerderijen tegemoet. Maria zuchtte even en ruimde de erwtjes op, die over de vloer verspreid lagen. Buiten hoorde ze de gesmeerde kreten van haar levenspartner, die nu bijna bij de boerderij aan de overkant moest zijn. Geduldig ging ze zitten wachten aan de deur tot ze hoorde wat ze al wel verwacht had. Vijf minuten later stond Elias weer aan de deur.
"Ze hebben me gestoken, Maria! Met hun snavels zó, recht in m'n vlees! De duivelse beesten wisten het, hun duistere heerser had hen gewaarschuwd!"
"Ja, vast wel, lieve, vast wel", zei Maria en ze ging een pleistertje halen terwijl Elias over z'n rode arm wreef, woedende blikken werpend door het raam, waar het lawaai van honderden kippen de stilte van de nacht brak.

donderdag 16 oktober 2008

brief aan mama

Geachte moeder,

Tot u spreekt niet langer Dries Thielemans, minderwaardige schacht komende uit het rustieke Rotselaar. Ondergetekende is vanaf nu gekend als de hoogedele heer Dries Thielemans, gedoopt ende gekeurd te Don Bosco Peda. Zijne heer is blij de mama te kunnen melden dat hij zijn onderbroek heeft kunnen recupereren, zelfs nadat die als hoofddeksel gefungeerd had voor hemzelve en menigeen ander. Zijn broek en T-shirt daarentegen zullen vanaf heden niet meer de heer tot kleding dienen, zij liggen in een Acco-zak hun droeve lot af te wachten. Het haar van de heer, beste moeder, is proper gewassen en kan enigszins naar koffie ruiken. Vreest echter niet, het was bio-koffie, volledig in de lijnen van uw zorgvuldig uitgestippelde opvoedingsplan. Verheugd melden wij u ook dat look en ajuinen geen deel van zijn dieet zijn geworden, hoewel daar gisteren pogingen toe ondernomen zijn. Ook hondebrokken hebben het keelgat van de hoogedele niet echt weten te bekoren. Amber en Hydra kunnen dus op twee oren slapen, hun eten zal niet geroofd worden.Wist u trouwens, brave moeder, dat een kom niet nodig is om pannenkoeken te maken? Een paar bereidwillige monden volstaan net zo goed, is gebleken! De potten waar wij om vroegen vorige week, hoeft u dus niet meer apart te zetten. Wij stellen voor ze aan Sanne te geven, zij zal er wel haar weg mee kunnen.
Mogen wij u ook even melden dat het de heer gelukt is zich volledig te wassen in zijn lavabo? Te min voor een man van stand natuurlijk, maar destijds was hij natuurlijk een schacht, de douches onwaardig. Het zal de mama niet verbazen dat het zijne Driezigheid gelukt is in de pompbak te kruipen zodat geen heksentoeren gebeurd zijn om de benen te reinigen. Het schrobben van de rug bleek te veel werk, onmogelijk zelfs. Bij deze delen wij dan ook mede dat er een paar handdoeken vrij morsig zijn. Edoch, een simpele wasbeurt zou dit euvel zeer zeker verhelpen.
De cantus ofte het drinkfestijn waar de heer des avonds zijn opwachting heeft gemaakt mag een succes genoemd. Via deze weg willen wij graag de senior feliciteren met zijn goede songkeuze, al mag hij over sommige liedjes wat bijleren over de tradities. Tevens was het niet nódig om de schachten bij élk lied te laten opstaan, of wilden zij gewoon dat we een fout zouden maken? Wat hen ook gelukt is, het is uw bloedeigen zoon geweest, moeder. Gelukkigerwijs was een lichte straf voldoende voor de corona. Sommigen hebben het zwaarder moeten ontgelden: zware bieren ad fundums drinken was een straf die vaak gezien werd.


Graag willen wij u nog danken voor de appelen van twee weken geleden, zij hebben de heer en zijn gasten behaagd. Ook de verse onderbroeken zijn goed van pas gekomen. En met deze zinnen wensen wij u nog een goede dag toe. Wij hopen spoedig van u te horen.

Hoogachtend,
Dries Thielemans, koning van kamer 336

woensdag 8 oktober 2008

Op kot 2

Grutjes toch!
We zijn intussen een weekje verder en ik begin me al wat meer te settlen op de peda. Ik had besloten me niet te laten dopen, maar uiteindelijk ben ik toch bezweken onder de peer pressure en de belofte dat ik iemand anders' schoenen mocht gebruiken. Leve m'n standvastige zelf! Nu mag ik me dus donderdag weeral mooi gaan presenteren in de hoop voor niet te weinig verkocht te worden om dan over een paar weken weer even publiek vernederd te worden. Jaja, die dopen, dolle pret hoor!
Omdat het belangrijk is genoeg te bewegen heb ik weer allerhande plannen opgevat om te gaan sporten. En dit keer zal ik ze volhouden ook! Met de sportkaart van de KUL kan je heerlijk veel sporten gewoon gratis gaan doen, zodat ik eigenlijk elke dag wel iets heb dat ik wil mee gaan doen. Leren daarentegen valt heel wat moeilijker in te plannen. Voorlopig is de stand:
3 weken les
3,5 les gemist
achter voor 1/3 van m'n vakken
Maar ik zal me herpakken! Adje kijkt zorgelijk naar me tijdens de lessen Numerieke Wiskunde, maar die blik zal snel omslaan in één van verwondering!
Nu, met al die sporten die ik wil doen, kan het niet anders of er is er eentje bij waar ik niet bepaald een hoogvlieger in ben. Moeilijk voorstelbaar, ik begrijp het, maar laat me even de situatie schetsen:

We schrijven enkele dagen geleden. De immer glimlachende kapitein Ringbaard had weer es een geweldig voorstel: "kom mee turnen, Dries", zei hij, "Het wordt vast leuk!". Ik had er zo wat m'n twijfels bij, ik kon namelijk niet bepaald veel, maar na veel aandringen besloot ik toch maar mee te gaan. Peer pressure is m'n Achillespees. Nu kwam ik daar gisteren aan, samen met een grijnzend kapiteintje Ringbaard en nog twee vrienden - een voormalig turnster en een voormalig trampolinespringer - en bleek dus dat we mooi een paar oefeningen mochten gaan doen. Allemaal begeleid door twee mooie jongedames. Geweldig leuk! Het begon allemaal kalmpjes met wat rennen en springen, beetje rollen, goed te doen. En ineens, hoppaaa! Hazensprong! Op gekke manieren lopen! En natúúrlijk was ik om de één of ander reden op net dát punt in de rij opwarmers aangekomen waar al de rest gedaan heeft en kijkt wie er nog afkomt. "Ga toch wat rollen in de lucht ofzo", dacht ik, maar het mocht niet zijn. Ik mocht m'n kunstjes opvoeren met publiek.
Het is gek hoe iets wat anderen zo moeiteloos lijken te doen, zo verrassend moeilijk kan blijken. Als je die kerels zo over de mat ziet vliegen, denk je: als ik nou es m'n lijf net hetzelfde hou, moet zo'n flikflak toch een peuleschil zijn? Maar er is een verschil tussen doen en denken. Je lijf is je beste vriend tot het in de lucht is. Daarvoor doet het nog vriendelijk: "ja hoor, ik zal m'n armpjes wel toetrekken en m'n rug buigen". Maar dan, als je het nodig hebt, wordt het een laf hoopje vlees en laat het je in de steek om gewoon wat rond te zwaaien. De vuile verrader!
Het was natuurlijk niet allemaal falen wat de klok sloeg: salto kon ik wel wat en ongecontroleerd van de trampoline afvliegen lukte me ook aardig. En uiteindelijk was alles ook best grappig en was ik niet de enige turner-in-spe-die-nu-niet-meteen-een-kampioenschap-zal-winnen. Maar of ik ooit zal terugkomen?
Ik denk eerder dat er weer een illusietje minder is om in te geloven voor mij. Nog even en ik bereik misschien wel het nirwana!