zaterdag 23 februari 2008

Vrouwen zijn als vissen

We weten het allemaal uit scha en schande: niet iedereen is een Don Juan of Casanova. Wij mannen - vergeef me de veralgemening - mogen dan een geslacht zijn van stoerheid en spieren en puur testosteron, op het vlak van versieren is het ons niet allen gegeven. En daarom lopen we wel eens een blauwtje, krijgen we het deksel op onze neus, worden we wandelen gestuurd,...Kortom, we worden botweg afgewezen.
Nu, een man treurt niet, dus troosten we ons met de gedachte dat 'er nog genoeg vissen in de zee zijn'. Wel, U staat er misschien niet bij stil, maar ik wel! Heeft iemand van jullie ooit de volledige betekenis van dit gezegde onderzocht? Want het gaat misschien wel dieper dan je ooit verwacht had...


Laten we even die grote zee visualiseren: een ganser oceaan, een wereldzee, vol met vissen: lange, korte, gele, grijze, groene, de een al wat schubbiger dan de ander, hopen vissen overal. Bovenaan de zee zwemmen de goudvissen: zij pronken met hun pracht in de zon, maar zijn duivels snel en glippen zo uit je handen. Voor de amateurvisser valt hier weinig te rapen, op een paar uitzonderlijk domme goudvisjes na. Deze laatsten plachten we wel eens "gemakkelijk" te noemen. Het vangen van zo'n vis kan aanvankelijk fijn zijn, maar vroeg of laat moet je ze toch weer in zee werpen. En bedenk vooral: dit soort vissen heeft al in meerdere bokaaltjes gezeten.
U, als onervaren visser kijkt vanop de oever een beetje sip naar die schichten van goudvissen en vraagt zich misschien af wat te doen. Wel, hier zijn er twee opties: u kan dieper in de zee op zoek gaan, ofwel (en luister nu goed!!) een betere hengel kopen! Met een betere hengel kan je beter vissen, logisch toch? Een langere hengel kan tot verder in de zee reiken. Size doesn't matter? Ammehoela!
Wie liever bij z'n oude hengel blijft kan altijd dieper in de zee duiken op zoek naar vis. Hier zwemmen het sardientje, de dikke baars en de platvis. Een onervaren visser kan hier enige ervaring opdoen, maar het moet gezegd: voor sommigen zijn zelfs deze nog te snel. Zij zullen verder moeten zoeken, dieper duiken of het misschien gewoon voor bekeken houden en gezellig thuis videospelletjes gaan spelen en Friends kijken.

Onze rondleiding is nog niet rond, nee verre van! We komen aan bij een volgende regio. Hier huizen de potvissen, niks te vangen...
Wie nog verder wil gaan komt in gevaarlijke streken. In de diepste regionen van de zee kom je rare dingen tegen. Inderdaad, dát soort vissen. Karbonkels van beesten, die in de verste verte niets van vissen weg hebben, met een lampje aan hun hoofd om argeloze vissertjes te lokken. Beesten met een wildgroei aan schubben en witte, blinde ogen, die je voor je het weet aan je hengeltje meesleuren. Juist ja, dat soort.

Zo, hier houden we voorlopig halt. Met deze kennis stuur ik u verder op pad. Weet dat niet alles wat ik hier zei staat voor wat ik zelf denk. Het spreekwoord bevat nu eenmaal duistere geheimen.
Vrouwen zijn meer dan vissen, maar wij mannen? uiteindelijk blijven we loze visserkens.

Des winters als het rehegent
dan zijn de paadjes diep, ja diep
dan komt dat loze visserken
vissen in al dat riet, ja riet.

Met zijnen rijfstok, met zijne strijkstok
...

Geen opmerkingen: