zondag 30 mei 2010

Assistent X en de nieuwe cursus

"Oef!", kreunde assistent X en hij typte een punt achter z'n laatste paragraaf. Drie dagen had hij nodig gehad voor het laatste hoofdstuk van zijn cursus, maar eindelijk was die dan toch af geraakt. 35 megabytes pure leerstofpret! Met een tevreden glimlach borg de vermoeide man zijn laptop op, klaar om de volgende dag zijn spiksplinternieuwe cursus voor te leggen aan zijn prof. Het leven is mooi als het pc-scherm afstaat.

Het moment van voorleggen was eindelijk aangebroken en assistent X schuifelde wat zenuwachtig over zijn stoel. Professor Eric was nog een laatste keer alles aan het nalezen, het enige geluid dat te horen was, was het irritante getik van het lepeltje waarmee de professor nonstop in zijn koffie roerde.
"Een aardige cursus heb je daar geschreven, assistent X", bromde professor Eric onder zijn snor door. "Niet te dun, mooie kleine letters, mooi gebruik van LateX ook."
Assistent X knikte blij.
"Toch heb ik nog een paar opmerkingen..."

Professor Eric bladerde een stukje door de cursus.
"Zie je, bijvoorbeeld hier, op pagina 9, je begint een nieuwe paragraaf. Het valt me op hoe je paragrafen in dit hoofdstuk telkens beginnen met een nummer. Een prima idee op zich, maar is het niet wat flauw om gewoon de volgorde af te lopen? Ik bedoel, je begint met "1", wat best wel een OK getal is, daarna ga je verder met "2", ook een leuk getal, maar daarna ga je gewoon verder met 3,4 enzovoort. Getuigt dat niet van wat weinig creativiteit? Je kan bijvoorbeeld ook gewoon opnieuw "1" zetten, of waarom niet meteen "5"? Je zal zien dat dat de hele cursus wat leuker maakt.
In diezelfde regio ook: Waarom ga je maar drie niveaus diep in die nummering? Als je dan toch beslist te nummeren, kan je net zo goed er wat verder in gaan. Je kan nog letters gaan gebruiken, romeinse cijfers, er zijn zoveel mogelijkheden!
Zeg nu zelf: een titel als "3.1.a.5.b.VI.1 Inleiding" spreekt toch tot de verbeelding?
Of iets anders leuks: gebruik geen nummering en zet al je titels in eenzelfde lettertype! Dan heeft de student zelf alle vrijheid tot kiezen wat de vorm van de cursus is!
Ik denk hier maar luidop natuurlijk, je ziet zelf welke ideeën je handig lijken."
Assistent X knikte en sloeg zichzelf denkbeeldig voor het hoofd. Waarom had hij daar zelf niet aan gedacht?

"En er was nog iets dat me een beetje stoorde. Bijvoorbeeld hier, op pagina 58. Het is al 10 pagina's geleden dat je nog een schrijffout maakte! Om nog maar te zwijgen over al die lidwoorden die je gebruikt. Die zijn toch voor niets nodig, beste man? Een zin zonder lidwoord of met een schrijffout in, dat houdt je lezer attent! In onze faculteit raden we ongeveer 10 schrijffouten per hoofdstuk aan, al verschilt dat natuurlijk van vak tot vak. Een vak als religie leent zich duidelijk meer tot dit soort verfraaiingen dan, pakweg, Mechanica. En wat betreft grammaticale fouten raad ik u toch ook aan hier iets meer aandacht aan te besteden. Een correct vervoegd werkwoord is nefast voor de leesvreugde, denk daaraan.
Dan nog iets: waarom gebruikt u toch zo weinig Engels? Engels maakt uw cursus veel interessanter. Probeert u per hoofdstuk toch minstens één Engels of Duits citaat te incorporeren, zonder vertaling natuurlijk. In datzelfde opzicht kan u ook voor Latijn opteren, wat zeg ik, het geniet zelfs de voorkeur!
En tenslotte, als laatste, en dit stoorde me toch het meeste: uw bewijzen, assistent X...
Het is goed dat u uw best doet, maar alsjeblieft, nergens "stel nu" of "het valt eenvoudig aan te tonen dat" vermelden?! Een goed bewijs, daar is nog werk aan! Hoe wilt u anders dat de studenten hun blokperiode vullen? Schrapt u de helft van die bewijzen maar en zet er iets bij in de trant van "Probeer nu zelf, als oefening,...". En van de anderen vervangt u één derde door verwijzingen naar referenties. Zo komt de student nog eens in de bibliotheek.
En o ja, u wilt drukken in de Acco? Komop zeg, neem op z'n minst een drukker die wat verder weg is!

Ziezo, ik denk dat ik u hiermee verder kunt? Komt u maar terug als uw cursus wat meer beantwoordt aan de eisen van de moderne student. En brengt u, voor u vertrekt, ineens een kop koffie, deze is wat koud."

En zo, beste lezer, geschiedt het volgens mij in de bureaus van profs. Toch als ik kijk naar mijn cursussen.

10 opmerkingen:

Test1234 zei

hahah dries! zalig! :) proffen en hun cursussen...

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Unknown zei

grappig en zo herkenbaar!
En vergeet vooral deze niet: verwijzen naar tekeningen en grafieken die nergens in de cursus staan. GRRR

femke zei

héél fijn nog eens iets te kunnen lezen!
ik blijf fan!

Johan Lievens zei

In de rechtenfaculteit gaat het net zo ...

Free zei

Hey drieske,

wanneer komt er een nieuwe post?

Anoniem zei

Zal er ooit nog een update komen? Een fan.

Anoniem zei

Wanneer?!

Anoniem zei

Wanneer komt nu eindelijk de update? Na 7 jaar nog steeds fan!

Anoniem zei

Wanneer?!