maandag 26 januari 2009

Evgeni Plushenko

Enige tijd geleden berichtte ik over het schaamteloze gedrag van Dima Bilan tijdens het Eurovisiesongfestival. In dit bericht had ik het ook over zijn 'partner in crime', Evgeni Plushenko, de beroemde kunstschaatser uit Rusland. Ik kreeg toen nog de reactie dat ik niet met deze man mocht lachen. Wel, dat doe ik ook helemaal niet! Ik zal zelfs meer zeggen: ik vind het mooi dat deze man zo'n inzet toont in het naar buiten brengen van zijn voorkeuren. Gangbangen, kunstschaatsen, ieder het zijne. Mooi als je dat dan op een creatieve manier kan overbrengen. 
Maar wat kom ik tegen op youtube vandaag? Deze eigenste man haalde niet voor de eerste keer zo'n stunt uit.
Hieronder vindt u het bewuste fragment, kijk en huiver (of lach of geniet, u kiest maar):



Voor zij die Youtubefilmpjes en sterrenverhalen maar goedkope bladvulling vinden (hoewel ik daar máchtig veel werk in steek, hoor!), vreest niet: binnenkort komt er weer een verhaaltje aan of iets dergelijks.

zaterdag 24 januari 2009

Een inleiding tot de sterrenhemel: Orion

Wie tijdens deze winteravonden naar huis fietst, heeft het vast al vaak gezien: de sterrenhemel is prachtig dit seizoen. Het is vroeg donker en de hemel is vaak onbewolkt, waardoor je nu makkelijker dan ooit sterren kan zien. Ook zie je nu de wintersterrenbeelden (wat een verrassing toch), die ik persoonlijk mooier vind dan die in de zomer. Sinds kort ben ik me gaan interesseren in het herkennen van deze sterrenbeelden en het zoeken van de verhalen erachter. En omdat de sterren nu zo duidelijk zijn, ben ik van plan deze kennis een beetje te delen. Hoe lang ik ermee doorga, weet ik nog niet: het hangt van de reactie af.
Alvast één leuk weetje: Venus is nog steeds te zien aan de hemel: kijk in de vroege avond (19-21u ongeveer) naar het zuidwesten en je zal een zeer heldere stip/bol aan de hemel zien. Maar over Venus ga ik het hier niet hebben.
Laat ik maar meteen beginnen met de klepper van dit seizoen:

Orion


Orion, ofwel de Jager, is één van de makkelijkste sterrenbeelden om tijdens de winternachten te vinden. Het is een middelgroot sterrenbeeld met een aantal zeer heldere sterren in, wat hem duidelijk herkenbaar maakt. Niet alle sterren van Orion zijn even duidelijk, maar de zandlopervorm, waaronder velen hem kennen, is altijd duidelijk zichtbaar. Eenmaal je deze gevonden hebt, kan je met enige inspanning op een niet eens zo donkere plaats, ook de boog van sterren ervoor zien. Deze zouden een schild voorstellen, dat de jager geheven houdt in zijn gevecht met de Stier (Taurus), het sterrenbeeld vlak naast hem. Met enige fantasie kan je duidelijk een man zien met geheven knots en zwaard aan de riem.

Orion is een erg rijk sterrenbeeld: zelf bevat het de heldere sterren Betelgeuze (Orions rechterschouder, een rode reus) en Rigel (Orions linkervoet, een blauwwitte superreus) en vanuit het sterrenbeeld kan je makkelijk andere vinden. Volgende afbeelding van Wikipedia laat duidelijk zien wat ik bedoel:

Volg je de riem van Orion naar links toe, vind je Sirius, de helderste ster aan onze hemel, door sommigen wel eens fout aangezien voor de Poolster (die eigenlijk helemaal niet zo helder is!). Deze ster is de belangrijkste ster van het sterrenbeeld Canis Major of de Grote Hond, een van de twee trouwe viervoeters van Orion. Volg je de riem naar rechts, kom je uit bij Aldebaran, een rode reus die, niet toevallig, het oog van de stier vormt. In het sterrenbeeld Stier, vind je ook nog de Pleiaden, een zeer bekende open sterrenhoop. Binnenin Orion zelf vinden we ook een speciaal object: vlak onder zijn riem kan je op een heldere avond de Orionnevel zien: een wazige vlek die het zwaard van de jager voorstelt.
Nog een andere lijn brengt ons bij Procyon, de hoofdster van Canis Minor, de Kleine Hond, Orion's tweede gezel. Een laatste lijn ten slotte brengt ons bij de twee sterren Castor en Pollux, de hoofden van de tweelingen. Wat niet op het prentje te zien is, is het sterrenbeeld onder Orion, de Haas, Lepus, die achtervolgt wordt door zijn twee honden. Om dit allemaal iets aanschouwelijker te maken, zie je hieronder een afbeelding met een getekende interpretatie van de sterrenbeelden.



Nu we Orion gelocaliseerd hebben, is het tijd om eens te kijken naar het verhaal achter dit sterrenbeeld. Allereerst is het eigenlijk een beetje gek dat het Orion is die tegen de Stier vecht en niet Hercules, die een veel onbeduidender plaatsje aan de hemel heeft gekregen. Ook draagt Orion op sommige afbeeldingen een leeuwenhuid, een kenmerk dat altijd aan Hercules werd toegeschreven. Er wordt echter niet gedacht dat er een verband zou zijn tussen Hercules en Orion. Op naar Orions verhaal dus! 
Nu, dit verhaal vertellen is niet zo makkelijk, er zijn er immers meerdere. Wat vaststaat is dat Orion, zoon van Poseidon de zeegod en Euryale, dochter van koning Minos van Kreta, (die van de Minotaurus inderdaad!) een machtige jager was. Over zijn leven en dood zijn verschillende verhalen, elk met hun eigen verklaring voor de reden waarom Orion aan de hemel staat. Elk verhaal lijkt los te staan van de anderen, maar je kan ze net zo goed als één geheel bekijken.
Een van de belangrijkste verhalen is het gevecht met de schorpioen. Er zijn verschillende versies over hoe dit gevecht zou ontstaan zijn, de bekendste is dat Artemis, godin van de jagers, het beest op hem afstuurde nadat Orion had opgeschept over hoe hij elk dier kon verslaan. De schorpioen bleek echter een te moeilijke tegenstander voor Orion, die gedoemd is om te blijven vluchten voor de schorpioen: het sterrenbeeld Orion gaat onder wanneer Scorpio, de schorpioen, opkomt. 
Een ander verhaal is dat Orion tijdens zijn leven verliefd was op de Pleïaden, een groep van zeven zussen, die van hem wegvluchtten. Zeus kwam tussenbeide en plaatste de Pleïaden aan de hemel, op de rug van de stier, waar Orion ze nog steeds achtervolgt.
Een laatste verhaal dan, vertelt ons over de dood van Orion. Hierin vertelt men dat de godin Artemis verliefd was op Orion. Apollo, haar tweelingbroer en boodschapper van de goden, was hier niet mee opgezet en besloot Artemis erin te luizen. Toen Orion op een dag ging zwemmen, stootte hij zijn zus aan en daagde haar uit 'dat kleine stipje' in zee te raken. Als godin van de jagers miste Artemis natuurlijk niet en Orion was op slag dood. Rouwend om haar verlies plaatste zij haar geliefde aan de hemel samen met zijn trouwe honden.


Wie interesse heeft in sterrenbeelden en niet kan wachten tot ik een volgende keer erover schrijf: de gebruikte afbeeldingen zijn screenshots uit het programma Stellarium, een gratis programma waarmee je de sterrenhemel oppervlakkig kan bekijken. Verhalen en weetjes over sterrenbeelden komen van Wikipedia en de site Star Tales van Ian Ridpath

donderdag 8 januari 2009

Een luxeprobleem?

Ik zit met een probleem. Een luxeprobleem zouden sommigen het noemen, denk ik.
Ik weet namelijk niet meer wat ik moet leren. De hele vakantie en blok al ben ik bezig m'n cursussen te proberen doorgronden, al dan niet met succes. En gisteravond, rond 20:00 heb ik dan ook het allerlaatste stukje Numerieke Wiskunde afgewerkt. In principe kan ik dus alles. Dikke zever natuurlijk, want maar al te vaak heb ik gedacht: geen zin om dit nu al te begrijpen, ik doe het later wel.
Intussen zijn we dus later. En over vier dagen heb ik m'n eerste examen, Organische Scheikunde: een charmant, slank vakje dat op niet meer rekent dan wat vanbuiten leren. Als je haar dan nog begrijpt is ze helemaal tevreden. Meer dan twee dagen ga ik daar dan ook niet in steken. Dus voor die tijd heb ik nog 2 dagen om het een en ander uit te diepen. Twee dagen om mezelf zo ver te krijgen dat ik denk dat ik 5 vakken volledig doorgrond heb. Op twee dagen kan je geen 5 cursussen lezen. Evenmin wil ik één cursus voortrekken, dat zou kleingeestig zijn. Hoe zou ik nu Mechanica kunnen bekijken als Numerieke Wiskunde en Materiaalkunde, die ik al zo vaak negeerde dit jaar, me de hele tijd smekend, onbegrijpend aankijken? En de arme Economie dan? Ik ben al zo bruut geweest haar te vervangen door een 500 pagina's lichtere look-alike, zou ze nog zo'n klap wel aankunnen? Dat zou ronduit gemeen zijn!
En nu zwijg ik nog over Informatie-Overdracht & Verwerking(IO&V voor de ladies), de geniepigaard die me altijd naar het internet probeert te lokken! Maar al te graag verleidt hij je met mooie powerpointjes, extra slides, "als je gewoon eventjes op het internet gaat". Maar eigenlijk mag ik het hem zo kwalijk niet nemen, zo erg is hij niet. Uiteindelijk is IO&V niet meer dan een leerling van mijn nemesis, Numerieke Wiskunde, door sommigen ook wel gekend als Hij Die Een Eigen Online Leeromgeving Heeft! Vervloekt zijt gij, Visnue-leersysteem, want het zijt gij die onbegrijpelijke formules illustreert met onbegrijpelijke tekeningetjes in een verdomd overzichtelijke webomgeving die u eigenlijk wel helpt om het te begrijpen maar nogal veel is om in ene keer te bezien!

De examens van dit semester lijken me moeilijker dan de vorige. 6 hele vakken hebben we, evenveel als in het tweede semester vorig jaar. We moeten eerlijk zijn: er zitten minder kleppers bij dan toen, zoals Electriciteit & Magnetisme met z'n duizenden pagina's. Maar het probleem dit semester zat hem vooral in de saaiheid. Saaiheid, die je aanzet om af en toe es een lesje te skippen om dan lekker te gaan kickeren in dat kleine lokaaltje bovenaan het gebouw, luid roepend bij elke goal zodat iedereen toch maar weet dat jij wél pret hebt. Maar ja, daar krijg je nu dus de rekening wel voor gepresenteerd. Numerieke wiskunde blijkt niet zo simpel te zijn als je de lessen nogal vaak voor bekeken hield. Misschien dat het kotleven ook niet meteen bevorderlijk was voor m'n studies, wie zal het zeggen?

Al bij al denk ik wel dat m'n punten nog OK zullen zijn. Ik zal niet zo'n hoge toppen scheren als vorig semester, maar buizen zal ik hopelijk niet hebben. Ach, wie weet haal ik zelfs weer een paar 16'en? Ik ben erg slecht in het inschatten van m'n eigen kennis, dus we zullen zien...Ik zie in ieder geval al uit naar het einde van de examens.

Tot die tijd ga ik genieten van wat onbreekbaar optimisme en breinloze ontkenning:)




maandag 5 januari 2009

Herenliefde

Ik ben een ridder. Ik rust niet, ik rijd door. Op mijn trouwe ros, Magis X200, zwerf ik door de bossen van de berg Heikant, op zoek naar deernen in nood en hulpbehoevenden. De riddercode is mijn wet, God mijn aanvoerder.

1 januari, ridder Dries zit thuis voor z'n haardvuur. Het is koud in de burcht tijdens de lange wintermaanden, maar het knapperend vuur maakt veel goed. Zijn harnas gloeit zachtjes rood. Terwijl de schildknaap Hans zich bezighoudt met het masseren van de vermoeide voeten van de heer schuift hij even ongemakkelijk wanneer bepaalde plekken van zijn harnas ietwat te enthousiast opwarmen. Heel comfortabel zit de machtige ijzeren wapenrusting niet, maar Dries denkt er niet aan het uit te doen. Een heer moet z'n stand naleven. 
Er zijn echter belangrijker zorgen aan het hoofd van ridder Dries. 19 jaar lang is hij nu al ridder, strijdt hij voor het goede en aanbidt hij God. 19 jaar geleden legde hij zijn eed van trouw af aan God, 19 jaar geleden beloofde hij Hem onvoorwaardelijke trouw. Een heilige, onbreekbare eed... Doch, anders bleek! Op Sylvesternacht, van alle nachten, kwam zij, zomaar, uit het nergens, het leven van de heer in. Om meteen op de zwakheden van de ridder (leuke praatjes, mooie oogjes en schalkse blikken) te beginnen inspelen. "Lieve", noemde ze zichzelf. "Tekenen", dat kon ze goed. Het duurde niet lang of ridder Dries vergat al zijn geloftes.
"Vergeef me heer, want ik heb gezondigd!"
De woorden klinken maar hol als ridder Dries ze uitspreekt. Het is moeilijk bidden tot de Heer als hij aan vrouwe Lieve denkt. Saai bidden ook eigenlijk, denkt hij. Waarom eigenlijk bidden in een duffe kasteelzaal als er zoveel leukere dingen in de wereld zijn? Waarom een Heer aanbidden om te beginnen al? Uiteindelijk is de herenliefde toch nooit zijn ding geweest. Fuck de Heer, hij heeft iets dat massa's beter is nu!
En voordat arme Hans ook maar de tijd heeft gehad om aan de krachtige linkervoet van Heer Dries te beginnen staat de ridder bruusk recht, haalt het kruisbeeld van rond z'n nek en vertrekt. Naar Lieve.

-----------------------------------------------------------------------------------

En voila vake en mama, nu weet ge het ook. Komt ervan wanneer de ouders geen facebook checken. En ja, 't was daarom dat ik vandaag zo dringend naar Leuven moest. Ik heb gezegd!