zaterdag 26 januari 2008

nog een nieuwjaarsdicht

het nieuwjaarssonnet van enige tijd geleden was van vorig jaar. Dit is mijn nieuwjaarsbriefje van dit jaar. Weer met verschillende versvormen in, ik denk dat ik er een gewoonte van ga maken

Mama, vake, We kennen het stramien intussen
Ik hou van jullie, jullie van mij
Wens jullie gelukkig Nieuwjaar, beste wensen
Ik geef jullie allegauw twee kussen
Incasseer de centjes, hoppa, iedereen blij

Nou, zo kán het gaan, maar het kan ook origineel
Vorig jaar was het een sonnet, dit jaar gaan we Japans:
Een haiku en een tanka
En daarbij nog een limerick, hebben jullie even sjans



Late nieuwjaarskaart
Niet zomaar van internet
Ook ik kan dichten
(een haiku)



Januarizon
Bekijkt met rood aangezicht
Sneeuwloze bergen
Koude dagen bij de vleet
Oud’ren denken aan vroeger
(een tanka)



Een luie magiër uit rillaar
Wist niet wat te schrijven voor nieuwjaar
Hij zocht z’n stokje
Gaf het een snokje
En hoppa, gedichtje klaar!
(een limerick)

vrijdag 25 januari 2008

Schaak

Het is niet mijn gewoont meermaal daags te bloggen maar het betreft hier een noodgeval.
Ik zit weer in mijn schaakfase, wat hier thuis een absolute hel is aangezien de hele familie grote tegenstanders van het spel zijn. Ik heb wel een plannetje: ik ga het schaakbord uithalen en pal in het midden van de huiskamer plaatsen, met een zet erop, in de hoop dat bv. m'n vader in een avontuurlijk bui een (hopelijk legale) tegenzet maakt.
Maar dus een oproep aan alle lezers: weet je niet goed wat doen en schaak je ook wel graag es, probeer dan eens "correspondence chess", d.i. schaken over internet waarbij je de ander een bepaalde, vrij lange, tijd geeft om te reageren. Hierdoor kan je gewoon elke avond snel es kijken wat je wil doen, kan je tactieken opzoeken enzovoort.
Heb je al zin, kijk dan eens op deze site, registreer gratis en daag "Meneer Dries" maar uit voor een spelletje.

Algebra en examen chemie

Het wordt hier steeds meer een examengerichte blog maar geen nood, Er is nog maar ééntje over!
Jaja Algebra is het dit keer, een vak dat me wel ligt, denk ik. Eerst zal ik het snel over Scheikunde hebben.
Het examen theorie was een klucht. 7 vraagjes waren het, sommigen al wat moeilijker dan andere, maar had ik daarvoor al die toepassingen zitten uit m'n kop leren? Om dan te moeten weten hoe je Kc schrijft in functie van de vorderingsgraad. Buiten die vraag kon ik dus eigenlijk bijna alles foutloos invullen. Gevolg: ik was een uur te vroeg klaar. Ik mocht wel al aan mijn oefeningen beginnen maar ik mocht mijn boeken pas opendoen als het geslotenboekgedeelte van het examen ( de theorie dus) opgehaald was. En wat doet een goed student dan? Inderdaad, hij vertikt het ook maar na te denken over de oefeningen want hij mag straks toch spieken in zijn boek.
Ik heb me die overige drie kwartier dan maar onledig gehouden met het tekenen van een treintje; een tekening die uiteindelijk geëvolueerd is naar een dadaïstische weergave van station Wezemaal. Een meesterwerkje dat nog veel geld kan opbrengen voor de gelukkige assistent die het vindt.
De oefeningen zelf waren er uiteindelijk 2, waarvan de eerste vrij vlot ging en de tweede eerder rampzalig. Ik zweer bij het meteen in net schrijven van oplossingen wat ervoor zorgde dat mijn examenkopij al snel een rommelig hoopje gegevens was geworden én ik had op de achterkant van de bladen geschreven, iets wat Claudje me net te laat kwam verbieden. Pech gehad, meneer.
Uiteindelijk heb ik oefening twee opgegeven in het vermoeden dat m'n theorie me er wel door haalt.


Maar nu, algebra dus! Van Joosje!! Joosje, joosje, joosje,...
Het is een fijne man en hij geeft ons een goed boek, Lay namelijk, maar Joosje, alsjeblieft, schrijf er zelf geen! Ik ben er vast van overtuigd dat uzelf volledig de logica inziet in uw boek Systeemtheorie, maar daar bent u wel een eenzame stem in de woestijn. Moest u niet begrijpen wat ik bedoel: wij arme studentjes snappen geen jota van uw bizar schrijfsel. Dus Joosje, doe zo voort, goed bezig, maar laat die pen in het vervolg maar lekker liggen.

zondag 20 januari 2008

Scheikunde reloaded

Enige tijd geleden heb ik bericht over mijn proefexamen Scheikunde, dat trouwens aardig goed ging. En nu, 2 dikke maanden later leer ik opnieuw mijn scheikunde, dit keer voor het echie. Het zal u vast ook niet verrassen dat het leren niet wat je noemt van een leien dakje gaat. Er doen zich namelijk enige probleempjes voor. U weet al van het cd'tje der scheikundigen doem, maar er is méér in het verrassingenpakket van Claudje Creemers!
Naast drie prachtige kleurboeken vallen er immers nog tal van dingen te ontdekken in een chemiecursus.
Een opsomming van Creemers pretpakket:
-het cd'tje
-drie prentenboeken uit de Acco
-eigen notities die toen erg accuraat en volledig leken (het woordje 'toen' zou u al genoeg moeten zeggen)
-notities van een vriendelijke jongen uit Tielt, Giovanni Vleminckx
-een handige leerwijzer met verrassende verwijzingen naar extra stof in...
-Oxtoby, het naslagwerk.
Jeeeej, een naslagwerk waar alles lekker duidelijk instaat. In het Engels. Verspreid over 800 pagina's. Zonder Zuur-Base-tabellen. En een geinige prent op de cover!

Status van het leren: 1 boekje van de drie
tijd over per boekje: 1 dag inclusief oefeningen
gemoedsgesteldheid: nu al verveeld

Analyse, een verademing

We zijn inmiddels een week en - klein detail - een examen verder in het leven van mij. En grutjes toch, dat tweede examen was me toch wel even een verademing na het mechanicadébacle. Analyse was moeilijk dat zeker, en fouten zal ik ook hebben. Maar dit keer durf ik toch al hopen op meer: een 14'tje misschien?
Het voelt aangenaam een examen voor je te hebben liggen waarvan je niet vanaf het begin al beseft dat het erop of eronder zal zijn. Geheiligd zijn zij die altijd soortgelijke examens maken! Verlost zullen zij worden, want het zijn zij die arme jonge ingenieurtjes een goeie kans geven op slagen. Een regeltje niets is wel gepast voor professor Dierckx denk ik.


Zo, da's ook weer gebeurd. Wat betreft professor Vandersloten, de stiekemerd, die krijgt van mij niet meer dan een regeltje willekeurige leestekens.

;=+^$^^**µ&&#é@"'''''%¨$µ/=^*£/*ç!((()'%¨£$][`´~@###@

Daar heeft ie niet van terug.

maandag 14 januari 2008

20 op mechanica

Dagen op voorhand verkondigde ik het al: ik ga 20 halen op mijn examen Mechanica.
Na een -mijns inziens - stevige voorbereiding tijdens de blokperiode kon voorgenoemde immers de meeste vorige examens probleemloos op een dik uurtje invullen. Een vierde van de toegestane tijd!
Dus vertrok ik deze morgen met een blij gemoed en de steun van de Heilige Geest (dank u, oma!) naar de aula.
Goed daar komt m'n examen. Mm, een mooi beginnertje, pijltjes trekken dat lukt nog wel.
Ik doe wat extra moeite en schrijf speciaal mooi, kwestie van de assistenten te plezieren. Huppa, eerste blad af, dat zijn al 3 puntjes binnen! Tweede blad, een wiel, nounou, dat ziet er moeilijk uit...
Moeilijke vragen overslaan en op naar blad 3! Virtuele arbeid, nooit graag gedaan, op naar blad 4!!
Ah een schommelvraagstuk! Mits enige moeite en een boel typp-ex heb ik eindelijk een tweede blad ingevuld. En nu zou ie moeten komen, de punten-pak-vraag-5-over-constructies.
Gek, ik lijk dat blad wel te missen... Het enige wat ik vind is iets over een GSM-mast. Ik kijk nog eens goed, nee ze hebben inderdaad verzuimd iets over constructies te vragen.
Josje, grapjas die je bent, een heel bachjaar valse hoop geven met de makkelijke examens van de vorige jaren om dan uit te pakken met gsm-masten!
U weet het misschien nog niet, beste lezer, maar zo'n gsm-mast opbouwen is geen pretje!!Neuh, die touwen daar is wat geks mee hoor. Ze hebben namelijk een tendens tot vergelijkingen verzieken, echt waar. Een halfuur voor het einde heb ik het opgegeven, met een verzonnen diagram voor vraag 5, een hopelijk juist ingevulde vraag 3 en een voor de rest hoop en al foutloos examen.
Van een 20 is mijn hoop verschoven naar een 10.
Hoogmoed komt ten val, 't is niet gelogen:(